
گروه فرهنگی «سراج24»- فاجعه ای که در منا روی داد هر لحظه ابعاد جدیدتری می یابد؛ بیش از 4700 نفر از حجاج بیت الله الحرام در روز عید قربان، قربانی بی کفایتی آل سعود شده اند. تا این لحظه 228 نفر ایرانی جان خود را از دست داده اند و احتمال آن می رود که این تعداد به بیش از 300 نفر برسد.
با این که سه روز عزای عمومی برای این واقعه اعلام شد اما سنگینی ماجرا به حدی است که به وضوح اثرات آن در جامعه دیده می شود صدا و سیما هم هنوز نتوانسته رخت عزا از تن برنامه هایش در آورد و پر بیننده ترین برنامه طنزش یعنی خندوانه را به دلیل گسترش ابعاد فاجعه همچنان پخش نمی کند.
رسانه ها نیز همچنان به بررسی فاجعه منا می پردازند، حتی روزنامه های ورزشی نیز که طبیعتا دورترین نسبت را با این قضیه دارند نتوانستند بی تفاوت از کنار آن بگذرند و هر یک مطلبی در این زمینه کار کرده اند.
این قضیه در میان چهره ها و هنرمندان نیز گسترش یافته است. هر کسی در هر صنفی فعالیت می کند حداقل یک واکنش نسبت به این قضیه بروز داده که برخی از آنها قابل توجه تر از بقیه است. به عنوان مثال
رضا صادقی، خواننده پاپ در صفحه اینستاگرام خود نوشت: تسلیت ........... حرفهای ناگفته رو خودتون میدونید .... معشوق همینجا بود .... خدا به بازماندگانشون صبر بده و ما هم شریک غمشون بدونن
مهناز افشار، بازیگر سینما هم این فاجعه را بازماندگان تسلیت گفت: کز دیو و دد ملولم و انسانم آرزوست حادثه دردناک در «منا» / به بازماندگانشان تسلیت می گویم
بهنوش بختیاری نیز تقارن این فاجعه با عید قربان را دستمایه مطلب خود کرد: هموطنم..فاجعه مصیبت بار "منا"را به همه شما عزیزانم تسلیت عرض میکنم و برای بازماندگان صبر وقرار از خداوندمنان طلب میکنم...چه عزایی شد عیدمان فاصله تبریک وتسلیت چه کوتاه است
این بخشی از واکنش ها به این فاجعه بود اما کاری که جای تقدیر بسیاری دارد گردهمایی دیروز یک تشکل صنفی بود. خانه سینمای ایران به عنوان یک مجموعه صنفی دست به ابتکاری جالب زد.
یکی از نهادهایی که اصولا به دلیل سابقه، انتظاری برای واکنش درخور به این فاجعه از آن نمی رفت خانه سینما بود. در میان اصنافی که به دلیل تکیه بر مردمی بودن توقع واکنش نسبت به فاجعه مکه از آنها می رفت شاید خانه سینما در صف آخر قرار داشت. اما این نهاد صنفی اینبار به شکلی غیرمنتظره عکس العملی منطقی از خود بروز داد.
خانه سینما علاوه بر راه انداختن کمپینی برای مطالبه حقایق پشت پرده فاجعه برای یک تجمع در خانه سینما فراخوان داد.
این نهاد صنفی این تصمیم را در نشستی اضطراری با هیات مدیره و مدیر عامل و جمعی از سینماگران کشور برای بررسی فاجعه منا تشکیل داد.
سیدرضا میرکریمی مدیرعامل خانه سینما در پایان این نشست در جمع بندی مسایل مطرح شده تاکید کرد که «حج بزرگ ترین آیین دینی مسلمانان جهان و از اهمیت بسیاری برخوردار است و هر نوع بی مبالاتی نسبت به حجاجی که در این آیین حضور می یابند قابل پذیرش نیست.»
مهمترین فراز از سخنان مدیرعامل خانه سینما بخشی است که تاکید می کند: «خانه سینما به عنوان نهاد بزرگ صنفی جامعه سینمای ایران خود را موظف می داند به مواردی که به مسایل ملی و مخصوصا اعتقادی جامعه ما مربوط است بپردازد و پرچمدار دفاع از آرمان ها ملی و اعتقادی کشور باشد.»
روز گذشته نیز این نهاد تجمعی را برگزار کرد که جمع زیادی از هنرمندان سینما در آن شرکت کردند و با جمع آوری طوماری نسبت به سوءمدیریت عربستان سعودی در این ماجرا اعتراض کردند.
ورود خانه سینما به این قضیه امری ستوده بود که امیدها را نسبت به تغییر جهت این نهاد صنفی از فعالیت سیاسی به سمت خواسته های مردم بیشتر کرد.
فاجعه منا نظیر ماجرای شهدای غواص، بهانه ای شد برای همدلی ایرانیان؛ غم عظیمی که بر دل همگان نشست اما باز هم نشان داد که می توان و می شود یکدل و همراه بود.